• Be patyčių konferencija 2024
  • Vaikų linijos Facebook puslapis
  • Vaikų linijos Instagram puslapis
  • Vaikų linijos Linkedin puslapis
  • Vaikų linijos Youtube kanalass
Pokalbiai internetu Vaikų linijoje
116 111 PAGALBA TELEFONU

Vaikų atvirumas skirtas ne tėvų draugams ar kaimynams

Komunikacinio žaidimo „Pažink mane“ klausimai tėvams ir vaikams padeda daugiau laiko praleisti kartu, geriau pažinti vieniems kitus, atrasti raktą į atviresnį bendravimą, sukurti artimesnį ryšį ir, žinoma, kurti malonius prisiminimus. Tačiau drauge su „Pokalbių gidu“ žaidimą kūrusios „Vaikų linijos“ atstovė – emocinės paramos koordinatorė Diana Baliulė, sako, kad visa tai būtų neįmanoma be atvirumo.

„Suaugusieji turi visada prisiminti, kad vaikų atvirumas žaidimo metu skirtas būtent jiems. Todėl vėliau nevalia vaikų apkalbinėti, pasakoti jų pasidalijimų giminaičiams, draugams ar kolegoms. Ryšiui reikia pasitikėjimo!“, – įsitikinusi D. Baliulė.

Ji priduria, kad atvirumas iš pradžių gali būti bauginantis, bet galiausiai santykius jis apdovanoja gilumu, tvirtu ryšiu. Jeigu žaidimo eigoje nepavyks atsipalaiduoti, kūrybiškai pažvelgti į klausimus ir vieniems kitus paskatinti daugiau atsiverti, pokalbis gali ir likti tik neatskleistų klausimų-atsakymų krūva, kitaip tariant – formaliu pabendravimu.

Tam, kad žaidimo metu pavyktų paliesti klausimus giliau, „Vaikų linijos“ koordinatorė D. Baliulė dalijasi patarimais, kaip sukurti tinkamą atmosferą atvirauti.

Pradėjus žaidimą, svarbu neskubėti ir nespausti vaiko, juk pokalbiams įprastai prireikia tam tikro apšilimo – net jeigu kalbamės su draugais, visų pirma, pasiteiraujame, kaip sekasi, kaip gyvuoja, kas naujesnio, ir tik po to domimės kitais rūpimais klausimais. Ta pati bendravimo tvarka svarbi ir kalbantis su vaiku – tegul jis jaučia, kad jums svarbu drauge praleidžiamas laikas, kad suteikiate laisvę ir lengvumą žaidimo metu.

Pvz., pasiūlykite vaikui pradžioje ištraukti tris korteles ir pasirinkti atsakyti tik į vieną. Vaikui svarbu jausti, kad jums įdomu, net jei nepavyko iš karto atsakyti į tam tikrus klausimus – parodykite palaikymą ir padrąsinimą „čia tik pradžia, judam pirmyn!“.

„Pažink mane“ žaidimas neturi virsti apklausa ar įtemptu užduočių atlikimu. Atviram bendravimui svarbu ieškoti kelio, kaip atsipalaiduoti – tam labiausiai praverčia kūrybiškumas, juokai ir spontaniškumas. Galbūt į tam tikrus klausimus vaikas norėtų atsakyti užsienio kalba, galbūt atsakymą galima išdainuoti, o gal norėtųsi į tam tikrą klausimą atsakyti piešiniu ir po to jį pristatyti? Tokie improvizaciniai momentai suteikia laisvumo, padeda atsiverti kalbantis apie sudėtingesnes temas.

Kalbėkitės su vaiku taip, lyg norėtumėte apie jį parašyti knygą. Tik svarbu čia sutelkti dėmesį ne į norą surinkti kuo daugiau informacijos ir detaliai išsiaiškinti tam tiktas situacijas, geriau į vaiko pasidalijimus ir pasakojimus žvelkite smalsiai, tyrinėdami jo mąstymą, vertybes, nuotaikas, nuostatas, žinias, taip pat dalykitės savo idėjomis. Vaikas jaučiasi jaukiau ir gali bendrauti atviriau, kai pastebi, kad jūs nuoširdžiai domitės, girdite ir atidžiai sekate, ką jis pasakoja.

Kai su vaiku bendraujame atvirai, turime būti pasiruošę tiek patys atsiverti, tiek išgirsti ir priimti įvairią vaiko nuomonę, jo pasaulio supratimą ir galbūt nepritarimą jūsų nuomonei. Tai išties rimtas iššūkis: neprieštarauti, nesivelti į ginčus, nereaguoti per jautriai, nekomentuoti, nebūti detektyvais.

Galima nepritarti vaiko nuomonei, bet iš pradžių pasiginčykite savo mintyse (neišreiškiant nepritarimo garsiai, o apgalvojant, ką jaučiate ir kaip galėtumėte vaiką suprasti), ir tik tuomet pasidalykite tuo, ką supratote. Pvz.: „Pasakoji, kad neseniai klasiokai tave stumdė ir buvo atėmę kuprinę, bet tau tai atrodo nieko tokio. Man neramu, kad taip nutiko, tad gal galėtumei daugiau papasakoti, kaip mokykloje jautiesi dabar?“.

Jei norite, kad vaikas jumis pasitikėtų, norėtų nuoširdžiai bendrauti ir atsiverti, svarbu sau vis įvardyti, kad tas atvirumas skirtas tik jums asmeniškai. Tai reiškia, kad tam tikri vaiko pasidalijimai turi likti tik tarp jūsų. Tai gali būti nerašyta taisyklė, bet gali būti ir labai aiškiai, dar prieš kalbantis, aptariama taisyklė – tai, ką aptarsime pokalbio metu, liks tik tarp mūsų ir su kitais asmenimis to neaptarinėsime. Taip sukuriama atvirumo ir pasitikėjimo atmosfera.

„Pažink mane“ klausimų kortelės gali suteikti naujų impulsų užmezgant ar puoselėjant ryšį su vaiku. Jeigu jaučiate, kad tarsi nesusikalbate, namuose tvyro nemalonios nuotaikos – neįpareigojančia žaidimo forma pokalbių kortelės gali padėti išsikalbėti, kas susikaupę ir kas labiausiai neramina, pykdo, erzina.

Gali kilti abejonių, kaip vaikas, kalbėdamas apie savo mėgstamiausią patiekalą, išsipasakos, kas jį dabar labiausiai erzina, kodėl jis toks piktas ir pasišiaušęs vaikšto po namus. Bet prisiminkite, kad neutralūs klausimai padeda sušvelninti bendravimą, truputį nuramina ir pamažu leidžia išventiliuoti emocijas, išvėdinti tai, kas susikaupę. Švelni įžanga padeda palaipsniui prieiti prie dalykų, kuriuos vaikas iš tiesų išgyvena, bet neranda būdo, kaip apie tai papasakoti, kaip pasidalyti sunkumais.

Daugiau apie žaidimą „Pažink mane“.

600 400 Vaikų linija
Pasidalinkite:
Start Typing